Ce să faci în caz de accident?
Se numește accident deoarece nimeni nu și-l dorește și nici nu îl poate anticipa. Unele pot fi evitate, altele ba. S-a întâmplat și nu poți da timpul înapoi. Așadar, ce e de făcut? Primul pas: fii calm orice ar face ceilalți și indiferent cine este de vină.
Fii atent și analizează din nou, la rece, situația. În cazul favorabil în care nu ești rănit nici tu și nici vreun alt participant la trafic, există posibilitatea unei constatări amiabile. Înainte să mutați vehiculele, așa cum vă obligă Codul Rutier dacă nu sunt răniți, faceți câteva fotografii care să ilustreze locul în care a avut loc incidentul, vehiculele implicate și să puteți vedea ce semne de circulație erau în aplicare.
Când poți folosi constatarea amiabilă?
Atenție! Constatul amiabil se poate face dacă sunt doar două vehicule implicate, iar de acolo pleacă mai multe condiții. Prima este ca accidentul să fi avut loc pe teritoriul României, urmată de lipsa de pagube în rândul terților (deci fără alte vehicule sau obiecte lovite). Dacă ambele vehicule au RCA valabil și ambii conducători sunt de acord cu privire la vinovat, se poate completa un constat amiabil. Odată completat, fiecare șofer păstrează o copie și partea vătămată poate să deschidă un dosar de daună în vederea despăgubirii. Atenție! Știai că, dacă tu ești persoana vătămată, echipamentul tău de protecție avariat în urma impactului poate fi și el despăgubit în baza asigurării vinovatului? Da, se poate, dar este necesar un dosar de daună deschis separat pentru acesta.
Când trebuie să ajungi la poliție?
Dacă accidentul nu s-a produs din vina ta, trebuie să fii despăgubit de asiguratorul vinovatului. Nu accepta nicio ofertă de bani din partea vinovatului care ar duce la nesoluționarea accidentului. Dacă nu ajungi la un acord cu acesta, trebuie să mergeţi la un birou constatator al poliţiei. Acest lucru trebuie să se întâmple şi dacă au fost mai mult de două vehicule implicate sau dacă unul dintre acestea sau ambele au lovit alte obiecte în urma impactului, spre exemplu un gard, o poartă sau un alt vehicul.
Atenție la vătămările corporale!
În cazul accidentelor soldate cu răniri de persoane, este necesar să contactaţi autorităţile şi nu mai este posibilă constatarea amiabilă. Atenţie mare la situaţia în care ai un accident aparent minor şi nu sesizezi durerea resimţită pe fondul adrenalinei secretate în mod natural de corp, moment în care trebuie să te consulte un medic. Nu ezita să faci un asemenea consult dacă simți că ceva nu este în regulă, deoarece riști ca starea ta să se agraveze pe măsură ce orele trec.
Cu aceste informații în minte, în caz de nevoie, pleacă la drum pregătiti și liniștit și noi îți dorim să nu fie nevoie niciodată să le folosești.