Reguli de conduită în conducerea scuterului prin oraș, ce să faci și ce nu?
A venit momentul mult așteptat: acum ai scuter. Presupunând că este o lume complet nouă pentru tine, trebuie să afli câteva lucruri despre mersul pe două roți motorizate prin mediul urban. Nu vorbim doar de Codul Rutier, ce trebuie respectat în permanență, ci de anumite elemente ce țin mai degrabă de conduită.
Să începem cu lucrurile simple. Doar fiindcă încapi aproape oriunde cu scuterul și ai o manevrabilitate la care nu visai cu nicio mașină și nici cu unele motociclete, asta nu înseamnă că este în regulă să te strecori prin locurile pe unde au voie doar pietonii sau bicicliștii.
Mergi pe unde ai voie, nu pe unde ai loc
Dacă utilizatorii de trotinete sunt ”iertați” pentru asemenea obiceiuri, nu se aplică aceeași indulgență și pentru cei care conduc scutere, indiferent de capacitatea cilindrică a acestora. Chiar și cei cu ghiozdane colorate în spate ar ezita să intre chiar peste tot, iar asemenea încercări ajung rapid sub oprobriul public.
Viteza nu este prietena ta
Fie că treci de la motocicletă la un scuter doar pentru oraș sau dacă e primul vehicul pe două roți pe care îl deții, tentația de a rula cu viteze nepotrivite este mare, mai ales dacă ai un scuterul tau este usor si manevrabil. Pentru anumite zone urbane, e mult și să mergi cu 5 km/h, deci ține de tine să adaptezi viteza la situație și să te comporți cum ai vrea să se poarte alți cu cei dragi ție. Scuterul este atinge repede viteze mai mari decat media traficului, dar reține că trebuie să te și oprești la timp și că alți șoferi nu se așteaptă să fii pe atât de rapid pe cât poate să fie acel scuter, deci s-ar putea să nu se aștepte să te aibă în față atât de repede. Condu de parcă ai fi invizibil și ai fi pe… o bicicletă din sticlă moștenită din moși-strămoși.
Filtrează traficul cu responsabilitate și nu testa limite
De asemenea, strecuratul prin trafic trebuie făcut cu atenție maximă – șoferii au adesea nervii întinși la maximum de dinainte să te vadă pe tine trecând milimetric pe lângă oglinda lor laterală cu o viteză apropiată de cea maximum permisă pe acel segment de drum. Nu fi acel scuterist pe care îl urăsc șoferii din toți rărunchii. Există riscul să dai de cineva neatent sau pur și simplu sătul de asemenea acțiuni și lucrurile pot degenera. Evită asemenea conflicte – nu ies niciodată bine pentru nicio parte implicată.
Poartă echipament de protecție. Da, chiar și pe scuter!
Cu pericolul de accident conștientizat, îți reamintim că legea e mai blândă cu tine decât este asfaltul. Ea te obligă doar la o cască omologată, dar asfaltul doare și e mai bine să îți fie cald acum cu geaca ta cu protecții decât să afli exact cât de abraziv poate să fie asfaltul dacă aluneci pe el în blugi și tricou. Nu vrem să vă speriem prea tare, dar riscurile există și de aceea avem echipament de protecție specializat. Țineți-vă ego-ul sub control și evitați să încercați să demonstrați lucruri unor oameni pe care s-ar putea să nu îi cunoașteți și pe care nu trebuie să îi impresionați cu nimic. Vor doar să ajungă mai repede la destinație, cum vreți și voi, de unde și alegerea unui scuter pentru a tăia din bătăile de cap cu parcarea, aglomerația la semafor și reducerea costurilor cu carburantul.
Fii previzibil în trafic si incearca sa iti faci simtita prezenta: asigura-te ca luminile tale sunt functionale, iar in cazul in care nu esti sigur ca soferii te-au zarit, poti folosi chiar si claxonul. Ai un scuter care te ajută enorm, dar asta nu înseamnă că trebuie să fii primul cu orice preț în orice situație de trafic. Important este să ajungem cu toții mai repede și cu bine la destinație.